Arne Dahl: den mest populære polske forfatter i Sverige er Olga Tokarchuk. Samtale med en krimiforfatter fra Sverige

Jeg kom til smukke Gdansk, jeg var ganske kort, men jeg husker dette besøg Meget godt. Jeg mødte mange meget åbne og interesserede læsere i kriminalitet, så mine indtryk er meget gode.

Før du blev mysterieforfatter, var du litteraturkritiker på det svenske Akademi.

Ja, men jeg skal bemærke, at jeg aldrig har været medlem af det svenske Akademi. For femten år siden var jeg redaktør for deres litterære magasin, og det er stadig på mit CV.

Hvordan vil du kommentere den litterære Nobelpris til Olga Tokarchuk? I Polen er vi stolte af den polske forfatter!

Et fremragende valg, en velfortjent belønning. Jeg tror, at den litterære Nobelpris for 2018 faldt i hænderne på en modig og velkendt forfatter uden for landet, men meget polsk. Du har ret i at være stolt af polsk!

Har du læst Tokarchuks bøger? Måske har du en favorit?

Jeg har læst flere af hendes bøger. Mest af alt kunne jeg godt lide “polakkerne”.

Og “gå din vej gennem de dødes knogler”? Dette er Olga Tokarchuks økotriller, og du skriver også thrillere.

Det er godt, du mindede mig om det. Jeg kan også godt lide denne bog, fordi den viser, hvor meget en forfatter kan gøre inden for rammerne af en detektivhistorie, at han kan skrive en meget god bog. Kriminalitet er en genre, der tjener til at rejse grundlæggende spørgsmål, der er vigtige for den moderne verden, spørgsmål om godt og ondt. Og det er i Olga Tokarchuks thriller.

Den litterære Nobelpris for 2018 faldt i hænderne på en modig og kendt forfatter uden for landet, men meget polsk.

Det svenske Akademi tildelte Olga toakrchuk den litterære Nobelpris for “narrativ fantasi, der sammen med en encyklopædisk lidenskab repræsenterer krydsning af grænser som en livsform.”Og hvad er efter din mening den største værdi af polsk Nobelprosa?

Dette er prosa skrevet på et sprog, som jeg virkelig kan lide, fordi det har vitalitet og stor fornøjelse at læse. Som læser kan jeg sige, at forfatteren virkelig kan lide at skrive. Jeg kan også godt lide den understregede mangel på grænser, følelsen af at alt kan ske, alt er muligt. Dette er den store magt i denne litteratur.

Hvordan modtages Olga Tokarchuks bøger i Sverige? Er Jakobs bøger stadig på bestsellerlisterne?

De blev meget godt modtaget, de var også populære, og nu udgives alle Olga Tokarchuks bøger i nye udgaver, så jeg er sikker på, at Jakobs bøger bliver en af vores yndlings julegaver.

Olga Tokarchuk er nu den mest populære polske forfatter i Sverige og Skandinavien?

I øjeblikket er det langt den mest populære. Før nobelpristageren vil jeg fortælle dig, at den mest populære er Vitold Gombrovica.

I Polen er du bedst kendt for en række detektiver om Team A, en særlig enhed af det polske politi, der er involveret i kampen mod international kriminalitet. Hvordan blev ideen til denne serie født?

Det startede med det faktum, at jeg ønskede at skildre ændringerne i det svenske samfund i midten af 90 ‘ erne. Sverige har også ændret sig på grund af dette. Jeg ville også spille godt med brevet. Jeg vidste, at jeg ikke ville være hovedpersonen i en grumpy gammel politimand. Derfor oprettede jeg I stedet for ham et team af mennesker, som jeg var glad for at tilbringe et årti med.

Takket være denne serie har du fået international popularitet som forfatter af detektivhistorier. Forventede du dette?

Nej, virkelig ikke! Jeg så lige, at der er ledig plads til nye litterære romaner i den svenske detektiv. Jeg håbede at yde et lille bidrag til fremme af genren til “ægte litteratur”. Og jeg gjorde det.

Dine bøger er blevet oversat til 30 fremmedsprog. Har du signaler, hvordan modtages og fortolkes de i andre lande?

Delvis Ja. Jeg tilhører de rejsende forfattere, der rejser fra festival til festival i Europa og videre for at møde læsere, så jeg tror, jeg har en anelse, og i det mindste i nogle få lande er det virkelig godt!

Hvorfor valgte du en gruppe helte i stedet for en hovedperson? Kun i den sidste episode valgte du to tegn: Sam Berger og Molly Bloom.

Før Nobelprisen vil jeg sige, at den mest populære polske forfatter i Sverige var Vitold Gombrovits. Nu er det Olga Tokarchuk.

Som jeg sagde tidligere, ville jeg ikke have en sådan klassisk detektivhelt: en ensom middelaldrende mand med personlige problemer og problemer med alkohol. Jeg ønskede, at gruppen skulle vise noget rigtigt politiarbejde. Og jeg ville have mange tegn at vælge imellem, hvis jeg kede mig med nogen af dem. Team A blev senere omdannet til det hemmelige Europæiske politi i fire bøger om Team Opcop. Dette kulminerede i en kollektiv fortælling gennem prisme af mange tegn (herunder den store polske ler Mark Kovalevski) og mange temaer og plot af historien. I disse fire bøger, og alle af dem er blevet oversat til Polsk, har jeg på en måde maksimeret kriminalitet, viste, at det er muligt at bruge denne genre mere og på en anden måde. Og Sam Berger og Molly Bloom? På et tidspunkt måtte jeg gå tilbage til detektivets rødder: to komplekse hovedpersoner, spændende, uhyggelige historier, mange overraskelser og vendinger. Men igen gjorde jeg det anderledes, fordi denne serie er mere fokuseret på psykologiske emner end på en sociologisk baggrund.

Berger og Bloom serien er min favorit i dit nummer. Molly er en meget interessant kvindelig karakter i svensk kriminalitetshistorie. Opstod det som en fantasi af din fantasi, eller har den funktionerne hos mennesker, du kender?

Mange tak. Jeg er glad for, at du bedømmer hende på den måde. Jeg elsker Molly, og jeg tror, hun er ikke som nogen anden kvindelig karakter i detektivhistorier. Jeg modellerede det ikke på nogen, da jeg oprettede det, selvom jeg sandsynligvis brugte mange funktioner, der er karakteristiske for kvinder, jeg har mødt i mit liv. Jeg har brug for nogen, der virkelig kan udfordre Sam Bergerovi, som i starten er lidt som den gamle modelbetjent, jeg har forsøgt at holde mig væk fra i femten år: en enkelt middelaldrende mand med personlige problemer og alkoholproblemer, men han, som de fleste af os mænd, har brug for at ændre sig-og Molly hjælper ham utvivlsomt med at gøre det.

Du er gået fra en anmelder, litteraturkritiker, magasinredaktør til en forfatter. Hvorfor et sådant valg?

Jeg har været på næsten alle mulige steder i den litterære verden, men jeg følte virkelig, at jeg ikke ønskede at deltage i magtkampene og prestigefyldte spil, der findes næsten overalt i denne verden. Jeg følte, at jeg primært var forfatter, resten var sekundær. Nogle mennesker, når de holder op med at være kreative, begynder at være interesseret i magt og forfremmelse, ved jeg ikke hvorfor. Jeg har aldrig været tiltrukket af det. Min eneste interesse var og er at fortælle rigtig gode historier til så mange læsere som muligt, og detektivet gav mig denne mulighed. Jeg elsker også rigtig gode, spændende historier med komplekse moralske spørgsmål-og det er altid i detektivhistorier. Eller i det mindste burde det være.

Author: quanglong

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.