Præst Mika: krisen renser, men styrker også troen. Udvider perspektivet

Kristi Opstandelsesfest, 2020. De største begrænsninger, fuldstændig isolation, men også frygt. Vil du kalde denne periode den sværeste i din tjeneste i ikke-militære enheder? Den
det sværeste. Selvfølgelig var han anderledes end de andre seksten år, jeg tilbragte her i Nepolomitsy. En anden ting, fordi der var begrænsninger, der var ingen mennesker i kirken, jeg var nødt til at træffe helt nye beslutninger hurtigt. Jeg vil dog ikke kalde dette et vanskeligt år. Vi fik en tid med stilhed, som fik mange af os til at stille spørgsmål, kigge efter de rigtige svar og reflektere.

Blev præsten også tavs?
Selvfølgelig, men jeg ville også på en eller anden måde bryde stilheden mellem mig og min ankomst og tænkte for eksempel, hvordan man kommer til folk. Facebook-udsendelser? Det viste sig, at fiberoptiske ledninger er vanskelige at afhente. Men unge sognebørn hjalp med udsendelserne. Vi ønskede ikke at være tavse på Herrens Opstandelses fest, vi optog en video med Præsterne med ønsker til sogneborgerne. En ny behagelig oplevelse! Og alligevel skete der noget helt nyt og meget usædvanligt.

?
Jeg gik med præstepræsten i to biler for at velsigne Påsken på hellig lørdag. En bil blev leveret til os af brandmænd fra non-Pomitskaya volunteer fire department, den anden blev drevet af en af sogneborgerne. Vi installerede et lydsystem og kørte ind i verden-det vil sige gennem gaderne i vores sogn. Jeg er glad for, at jeg valgte denne mulighed for velsignelse og dedikation, fordi jeg havde en mikrofon, jeg kunne kommunikere med mennesker.

Hvilke andre muligheder overvejede præsten?
Vi planlagde at stå sammen med præstepræsten på St. Charles ringvejen i centrum af Nepolomica, biler kørte med en minimumshastighed på 5 km i timen, så vi kunne drysse dem. Jeg tænkte også på, om jeg skulle arrangere en indvielse på pladsen-i kirken. Området er mere end en hektar, hvilket betyder, at det ville være nok for folk at køre i biler og ikke engang komme ud af dem. Det forekom mig, at dette ville blive misforstået. Vi valgte måske den bedste løsning, at vi gik til sogneborgerne, og dette med en mikrofon og et lydsystem, så vi kunne blive hørt. For at være ærlig var det ikke en nem opgave. Selvom bilen kørte langsomt, måtte jeg stadig være kort for at have tid til at sige en velsignelsesbøn og korte Påskeønsker.

Hvad så præsten da, hvad oplevede han?
Dette er første gang, jeg har velsignet mad på denne måde. Parishioners vinkede venligt fra deres balkoner, smilede, stod ved porten og ønskede os alt det bedste. Det var en ekstremt rørende oplevelse for mig. Jeg så folk trætte af isolation, men de gjorde det klart for hinanden, at de kunne høre mig, og at dette var et vigtigt møde for dem. Jeg har oplevet, at jeg er forbundet med mennesker, jeg har sørget for, at vi er et samfund. Jeg savnede deres tilstedeværelse for fuldt ud at opleve påske. Kristi efterfølgere samles, fordi de ønsker at møde den opstandne og ønsker at dele glæden ved Kristi opstandelse i samfundet. For et år siden var alt anderledes. Men jeg tror, at situationen fik os til at opleve påsken anderledes og dybere.

Har du lært noget nyt om dine sognebørn?
Hvis du mener nogen skuffelser, har jeg ikke oplevet nogen. Jeg opdagede, at mine sognebørn er forbundet med kirken. De sendte os breve, ønsker, tillykke. De tog sig af os, af kirken. Vi har formået at overvinde mange problemer, og der er ingen tvivl om, at det er takket være hjælp fra mennesker. For eksempel brød ovnen ned, vi blev reddet, paladset i pejse. Inden for 2-3 dage var det muligt at bringe delene, samle, reparere. Og alt dette er takket være den ekstraordinære venlighed af sogneborgerne fra .ur-Ga.-u. Vi overlevede, og jeg ved, at jeg kan regne med sogneborgerne. Der er få af dem i kirken i dag, det generer mig, men jeg respekterer alles frygt, der er ingen kloge mennesker i denne situation.

Men har du også disciplineret dine sognebørn? Hvordan?
Minde om, at da nogle ikke er bange for at shoppe i indkøbsgalleriet, så kan de kigge ind i kirken i en uge.
Faktisk sagde han det. Du skal forstå, at vi er sat op til en enorm spænding og lever i en stadigt skiftende situation. Jeg kan ikke bede folk om at gå i kirke, så du ikke føler dig værre. Men jeg kan sige, ” Se venligst på dit liv mere bredt, fra et andet synspunkt.”

Hvorfor kan en præst ikke sige det?
En person skal føle det selv. Jeg kan sige dette: når alt kommer til alt er et møde med Herren Gud nødvendigt for dig, du kan komme en uge – når der er få mennesker i messen, er der altid et sted i kirken at komme ind, bede, føle templets atmosfære, fordi et møde med Herren Gud er terapeutisk. Vi beder om en ende på pandemien, og dette skaber også en følelse af sikkerhed.

Var disse ord for folk?
Jeg tvivler ikke engang på det. Jeg så, hvordan folk var bange for at komme til påske tilståelse. På trods af at vi har organiseret os for ikke at udgøre en risiko overhovedet. En helt anden atmosfære herskede under Advent. Folk stoppede måske ikke med at være bange, men da de kom, skjulte de ikke deres glæde ved muligheden for at tilstå. Pludselig indså de, at de kunne bruge bødens sakrament. De værdsatte, følte sig helt privilegerede.

Hvilke følelser ledsagede præsten i løbet af dette pandemiske år?
Nogle gange var der en flimmer af frygt, for ikke at blive syg selv. Herren Gud valgte dog et godt tidspunkt: jeg oplevede covid på en let måde i slutningen af oktober sidste år. Det var også en ny karantæneoplevelse for os alle: kirken var åben i massetimer, men uden masse om ugen. Kun på søndag var det muligt at arrangere en erstatning. Jeg ville også være tæt på mennesker i nød. Jeg følte omsorg for mine sognebørn, jeg ville have dem til at føle mine. Lykkedes for eksempel. med støtte fra Caritas, organisere en systematisk, gratis overførsel af produkter til dem i nød på udløbsdatoen.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *